Scheepsjournaal 2022

Gedane zaken....

Januari


Op een regenachtige zaterdag worden er, met behulp van de Heibok, diverse spullen uit de Henderika gehesen. Uit de machinekamer een luchtfles, pomp, tussenas met lager en twee grote stukken fundatieplaat. De ankers worden van de kop gehaald en uit de voorpiek komen twee lange kettingen.

De mannen laten de machine van de Goudvisch op lucht lopen en smeren de zuigerstangen in met witte vaseline. Er wordt een waterleiding gemaakt van de achterpiek naar de machinekamer. Naast de machine komt een bankje. De toekomstige ketel wordt gebikt en uitgezogen. De vertegenwoordiger van Lloyd's komt langs om de reparatie van de ketel te bespreken. Er wordt een deurtje gemaakt met scharniertjes voor de werkbank. Door de draaier wordt gewerkt aan de zuigerstang voor de pomp aan de machine. De elektricien realiseert een stopcontact bij de werkbank. De timmerman begint aan de vloer in het achteronder. Er komen twee leidingen voor het lenssysteem.

Helaas krijgen we bericht dat op 7 januari twee oud vrijwilligers zijn overleden. Leen Bes, bekend als de kok met zijn bolhoedje en onze voormalige draaier Jan van der Kraan.


Februari


Vanwege de aanhoudende harde wind en het hoge water wordt de vloot door veel mensen extra in de gaten gehouden. Voor de zekerheid wordt er een trosje bijgezet. We helpen de buurman een handje door met behulp van onze roeiersvlet zijn verkochte 18 meter lange mast naar de overkant te verslepen waar hij met behulp van een kraan op een vrachtwagen geladen wordt.

Op de Goudvisch gaat de timmerman verder met de vloer in het achteronder. De maten voor een kooi worden uitgezet. In de kleine ruimte is het puzzelen om alles zo efficiënt mogelijk in te delen, gelukkig is dat onze timmerman wel toevertrouwd. Met een naaldhamer in de aanslag wordt er geregeld in de ketel gekropen om deze verder schoon te bikken. De ketel moet van nieuwe pijpen worden voorzien en na wat rekenwerk wordt er materiaal besteld. Op de ketel worden er vijf nagels in de oude gaten van het watergedeelte van het peilglas geklonken. Flenzen worden afgedraaid en gaten geboord voor de lensjager. De afgebroken tapeinden van de blokflenzen op de dom van de ketel worden ingeboord. Twee nieuwe blokflenzen afgedraaid voor de kleppenkasten. Een blokflens geklonken op de plek van de oude spuiafsluiter. Leiding gebogen voor de 24 volt stoomturbine en lensjager. Er wordt een zekering voor de accu's geïnstalleerd boven de werkbank. De machinist heeft de cilinderoliepomp gereviseerd, die is mooi geworden.