Loggerfestival in Vlaardingen, 2007

met een jubeljarige kap'tein aan het roer!

 

De afgelopen maanden is er heel wat afgebikkeld om alles op tijd klaar te krijgen voor de eerste reis van het jaar. In de laatste week werd de in maart goedgekeurde ketel langzaamaan opgestookt tot zo'n 4 kg druk en was het nog nodig her en der een pakking na te trekken. Maar op 1 juni is het dan zover! Machinist Wim begint om 9 uur met het opstoken van de ketel. Eerst met 1 vuur, voorzichtig aangejaagd door een ventilator om zo min mogelijk rook te genereren voor de omwonenden. Wanneer het eerste vuur redelijk is doorgebrand wordt het 2e vuur gestookt. Stoker Dirk is dan inmiddels aan boord om het aanjagen en temperen van het vuur voor z'n rekening te nemen. Het is op dat moment aangenaam warm in de machine-kamer.

 


 

De kooien in het achteronder zijn keurig opgemaakt en de laatste boodschappen worden in de kombuis weggezet. De stoomfluit en de sirene worden door Dennis tevoorschijn gehaald en glanzend opgepoetst. Ze mogen weer gezien worden! Wanneer de ketel eenmaal op stoom is gebracht is het een stuk warmer geworden. Dan loopt de temperatuur 'beneden' op tot zo'n 40-45 graden. Wie dan aan dek op het dak van de machinekamer zit, zit er warmpjes bij! Stoker en machinist nemen dan in principe zo elk half uur even een adempauze aan dek.


Zodra de druk richting de 11 kg gaat is het tijd voor vertrek. Soepel komt de machine op gang en tegen 7 uur 's avonds draait Kees met een soepele hand de Hercules de Nieuwe Waterweg in, richting Vlaardingen. Het is slechts een kort tochtje, maar er is onderweg, zoals altijd op deze drukke vaarroute, van alles te zien. Even voor Vlaardingen komt 'de Majesteit' in zicht. Er worden wat vriendelijke stoomgeluiden uitgewisseld, een authentiek nautisch fluitconcert is te horen.


 

In de Wilhelminahaven is het een drukte van jewelste. De Hercules ligt langszij bij de 'Assam II' van de Vlaardingse zeekadetten. Er wordt nog wat gemanouvreerd door enkele binnenschippers en dan is het afwachten tot het startsignaal van de festiviteiten gegeven mag worden. Er wordt aan boord alvast wat gedronken op de behouden eerste vaart en Kees bespreekt met Wim en Dirk het 'op druk' houden tijdens het varen. Het vraagt constante aandacht om de druk zů te houden dat het 'beveiligingsdrukventiel' niet te veel gaat zeuren.


Rond half 9 's avonds, de officiŽle start van het evenement, laat de Hercules even horen wat je allemaal met stoom kunt doen. De sirene schalt met een vrolijke riedel door de haven. Daags erna, zaterdag 2 juni, neemt de Hercules tot 5 uur de bezoekers van het evenement mee voor een tochtje door de havens. Het weer zat mee, dus het werd een heel geslaagd evenement!