Oude ambachten

Jong geleerd is oud gedaan...

Klinken

Er zijn verschillende technieken om stukken ijzer zo aan elkaar te zetten dat er een waterdichte verbinding ontstaat. Een van die technieken is het 'klinken'.

Je hebt nodig: 2 stukken ijzer, klinknagels, een vuurtje, een vuist, een zware hamer en een paar stevige spierbundels!

Voordat het daadwerkelijke klinken kan beginnen worden eerst de stukken ijzer, die aan elkaar vast gezet moeten worden, doorboord. Klinknagels bestaan uit een staaf met daarop een kop. De nagel wordt op de platte kant van een zware hamer gelegd en het uiteinde van de staaf wordt roodgloeiend gemaakt. Daarna wordt de nagel van beneden naar boven door de gaten geleid.

En dan kan het eigenlijke klinken beginnen: met rake klappen wordt het roodhete deel platgeslagen, zodat er ook een kop aan de bovenkant ontstaat en de nagel niet terug door het gat kan vallen. De zware hamer onder de kop vangt de klappen op. Bij het afkoelen van de nagel krimpt het ijzer waardoor de twee stukken plaat muurvast aan elkaar vast komen te zitten.

 

 

Voor het klinken van het luik in de stuurhut zijn Kees en Paul al gauw een middag bezig geweest. De achterzijde van de stuurhutvloer is inmiddels ook opnieuw geklonken...

 Klik op de klinknagel voor meer informatie over klinken

 Het klinken van een nieuw voorsteven, anno 2009
 Kwadrant vernieuwen 2016