Recordpoging langste zeesleep


               30 juli 2010

Tijdens het eerste weekeinde van augustus vond in Schiedam de jaarlijkse reŁnie van de LVBHB (Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig) plaats. De vereniging had dit jaar Schiedam uitgekozen voor hun jaarlijkse ontmoeting met een groot aantal leden. Zo'n kleine tweehonderd boten vulden de havens van Schiedam.

Bij de organisatie, die werd verzorgd door Scyedam Vaert, onstond het idee om tijdens dit evenement een poging te doen naar verbetering van het record "langste zeesleep", al 20 jaar eerder neergezet door de Hercules tijdens Sail Amsterdam in 1990.

Dit keer vond de poging plaats tijdens het begin van Scyedam Vaert op de vrijdagmiddag op de Nieuwe Waterweg. De sleep vertrok uit de Schiehaven waar de boten en schepen zich verzameld hadden. 
De sleep werd gestopt bij de Beneluxtunnel. Het geheel werd door een notaris gade geslagen op een radarscherm op de post Waalhaven. Alles geheel volgens de regels voor een nieuwe vermelding in het Guinness Book of Records.
Vanaf de Maasboulevard werd het spektakel door heel wat nieuwsgierigen aanschouwd. Diverse schepen vergezelden de sleep waaronder de stoomsleepboot Volharding I met vrolijke noten.

Het oude record werd verbroken met 1 schip extra wat het totaal op 15 boten/schepen bracht met een totale lengte van 668 meter. De afgelegde afstand was 4,3 kilometer en de tijd; 35 minuten. Hulde voor de mannen in de machinekamer die in zeer korte tijd een groot kolenvuur wisten te maken en nog een paar extra klappen uit de machine wisten te persen.

Klik hier om de foto's te bekijken.Sfeer-impressie Scyedam Vaert

Op het volgende you tube filmpje een impressie van het weekeinde in Schiedam. Met op 14.55 min. de stoomwals "de Concurrent" van de gebroeders v/d Giessen. Op 20.00 min. een sfeerimpressie aan boord van de Hercules. Waarin te zien is hoe onze roeiersvlet "de Argo" ingezet wordt als het erg ondiep is. De organisatie wilde graag de passagiers een schutting laten meemaken wat voor de diep stekende Hercules betekende dat hij binnen de sluis in het ondiepe water terecht kwam. Wat vooral tijdens het manouvreren om van de kant af te komen wat problemen opleverde. Tevens een intervieuw met René Beijer, één van de stokers, in de machinekamer. Ook kapitein Kees komt aan het woord en laat graag de stoomfluit en sirene horen aan Wiebe de verslaggever. Een erg leuk verslag geproduceerd door Wiebe Hoogeveen van Broodkast Videoprodukties voor Look TV, de lokale televisiezender van Schiedam.
       Het record van 1990
Het oude record vond plaats tijdens het evenement Sail Amsterdam in 1990. En stond op 14 historische vaartuigen met een lengte van 614 meter met een gesleepte afstand van 3,4 kilometer in 45 minuten.