Stichting Calorische Werktuigen

De Stichting Calorische Werktuigen (SCW) is gevestigd in de brandersstad Schiedam, een stad die bekend staat om z'n vele standaardmolens en de levendige jenever-industrie. De hoofddoelstelling van de stichting is het restaureren en bedrijfsvaardig in stand houden van oude schepen en stoomwerktuigen.

225 ipk bij max. 140 omw./min.

Daarnaast is het streven om iedereen in contact te brengen met stoommachines in het algemeen en met stoomvaartuigen in het bijzonder. Hiervoor heeft de stichting het beheer over een behoorlijke vloot: de authentieke stoomsleepboot ‘Hercules’, de stoomheibok ‘Heibok 4’ en de sleepvlet ‘Argo’, een voormalige vlet van de Roeiersvereniging VIOS te Schiedam. De twee stoomvaartuigen vormen de trots, de ruggengraat en de bijzondere visitekaartjes van de stichting.

De vloot wordt onderhouden en tijdens evenementen bemand door een groep enthousiaste en bekwame vrijwilligers. Zij dragen zodoende dan ook veel bij om de doelstellingen van de stichting te realiseren.
Waar nodig wordt informatie en kennis vergaard over de in het verleden toegepaste technieken en mogelijk in onbruik geraakte oude ambachten. Ook wordt zoveel mogelijk getracht de vergaarde kennis over te dragen aan de medewerkers, zodat deze niet verloren gaat en weer kan worden toegepast bij toekomstige restauratie-werkzaamheden.