Scheepsjournaal 2024

Gedane zaken....

Januari


De blokroosters boven het kwadrant van de Hercules worden onder handen genomen. Na een behandeling met ontweringswater worden ze geschuurd. In de luikjes van de vooronderkap zitten slechte plekken, na het uitslijpen van het slechte materiaal wordt er een nieuw stuk ingelast. De diverse houten borden aan dek worden door de timmerman onder handen genomen.

Voor de schoorsteenrand van de Goudvisch wordt een mal gemaakt. De afblaaspijp wordt met een veiligheidsnaald vastgezet. De platen in de kolenbunker aan de kant van de ketel worden gemonteerd. Het blijkt na een schreeuwerige proefvaart toch wel heel handig om bovenbediening te creëren en er wordt een begin gemaakt aan de omzetbeweging hiervoor. De afstandsbediening voor de smoorschuif wordt door het dek geïnstalleeerd. In het vooronder zorgt de elektricien voor vaste verlichting.


Februari


Op de Hercules wordt verder gewerkt aan de blokroosters. Na het schuren gaan ze in de beits. Nu de roosters weg zijn kan gelijk het dek eronder in de verf gezet worden. De luikjes van de vooronderkoekkoek krijgen ook een verfje waarna de lichtrandjes, voorzien van nieuw glas en kit, worden teruggeschroefd.

Elf jaar na aankoop staat de Goudvisch volop in de schijnwerpers. Allereerst staan we met een artikel in de Sleep & Duwvaart (link naar de fotopagina v/d Goudvisch aldaar). En al heeft ze al een paar keer kort voor onszelf gevaren, helemaal klaar is ze nog niet. Er worden onder andere nog twee schepplaten gemaakt voor de kolenbunkers en een afstandsbediening voor de aanzuig v/d cv pomp. Dan staat het warm nader voor de deur. Er wordt water geladen en opgestookt. De keurmeester van LRQA komt aan boord. Op wat kleine details na is alles in orde. Gelijk wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om even een proefvaartje te maken. Een paar emmertjes kolen mee en gaan! De voedingspomp blijkt nog niet helemaal naar wens te werken. Een paar dagen later wordt er weer opgestookt en 'serieus' kolen geladen. De Hercules wordt van haar plek getrokken zodat de Goudvisch langszij de Heibok4 kan afmeren waar nog een paar ton kolen aan dek opgeslagen ligt voor haar. Na afloop wordt er nog een klein rondje gevaren. Het uiterlijk van het bootje laat nog wat te wensen over, daarom gaat de schoorsteen in de zwarte lak, de letter V in de witte lak en na het borstelen van het dek gaat ook deze in de verf, zo ook de voorbolders. Onder aandacht van diverse fotografen en plaatselijke pers haalt ze op 27 februari in de Oude Haven van Rotterdam de laatst overgebleven en net gerestaureerde spoelingschuit van Schiedam op. Hier doe je het toch voor? Na jaren hard werken met een geweldige groep vrijwilligers vaart ze eindelijk weer over de Nederlandse wateren....

Maart


Er wordt gesleuteld aan de Argo. Dit keer wordt de koelwateraansluiting veranderd.

Voor op de filterbak van de Goudvisch worden deksels gemaakt. Aan de veiligheid komt een ketting en een handgreep zodat deze vanaf beneden bediend kan worden mocht dit nodig zijn. Rob besnijd de ombouw van de stuurhut, een techniek waarbij de schilder nauwkeurig de randen en hoeken schildert zonder gebruik te maken van afplaktape. Knap hoor, want daar is wel een vaste hand voor nodig. Wat boffen we toch met zulke getalenteerde vrijwilligers. Halverwege de maand gaan we met het bootje naar de vergadering van de Vereniging Stoomvaart bij het maritiem museum in Rotterdam. Mooie gelegenheid om haar te laten zien aan de leden.
Er wordt een begin gemaakt om de rand om te slaan van de plaat die over het roerwerk / kwadrant komt. Hierna worden er twee delen uitgeslepen en wat rond gezet.


April


De vrijwilligers pakken de binnenboeiing van de Hercules aan.

Er wordt verder gewerkt aan de beschermkap voor het kwadrant van de Goudvisch. De machinekameringang wordt geverfd. Een pijpenveger wordt gemaakt. De hogedrukschuif wordt uit elkaar gehaald en de pakkingdrukker aangepast. Voor de excentriek van de machine worden ingekorte oliebakjes gemaakt. De elektricien trekt draden door voor de verlichting aan dek. Er worden lantaarnbakken gemaakt en op de boeiing geplaatst en diverse lantaarnbeugelijzers gemaakt en in elkaar gezet. Oude elektrische boordlichten worden vermaakt en opgeknapt zodat ze op antieke olieboordlichten lijken. Op de kont wordt een vlaggenmast geklonken. Het bootje gaat er stukje bij beetje steeds mooier uitzien. En passant wordt de schoorsteenpijp geveegd, hè dat kan nu met een strijkbare pijp.

Mei


Voor de Heibok, die later deze maand naar Dordt in Stoom gaat, worden de buizen van het strijkportaal in de lak gezet. Het portaal zorgt ervoor dat de poten van de Heibok voorover kunnen strijken zodat de bok onder de bruggen door kan en er geen opening nodig is.

De Goudvisch maakt overuren deze maand om te beginnen met weer een proefvaartje waarbij ze een groet brengt aan de vertrekkende MS Rotterdam. Ze is deze maand o.a. onderdeel van de presentatie van de 20e vriendenfles voor het Jenevermuseum in Schiedam. Kunstenaar Rob van der Ven ontwierp een mooi bord voor in de schoorsteen. Ook neemt de Goudvisch samen met de Heibok4 deel aan de molendag in Schiedam.

Halverwege de maand krijgen we het verdrietige nieuws dat vrijwilliger Hans van der Sluijs is overleden. Hans sprong diverse keren in als kapitein Kees verhinderd was vanwege zijn werk. Wat zullen we zijn kunde en humor gaan missen.

Net voor Dordt in Stoom vertrekken Bas en Dennis met de Goudvisch naar de samenkomst in Den Haag ter ere van en opening 50 jaar LVBHB. In Schiedam zijn inmiddels de sleepboten aangekomen van Bakker Waterwerken die de H4 naar Dordt in Stoom gaan brengen. Helaas wacht de Hercules nog op haar cvo-papieren en zal hierdoor deze taak niet kunnen volbrengen tot onze grote spijt.


Juni


Er is weer een klusje voor de Goudvisch. De bak van buurman Nisse gaat naar de werf in de Oude Haven in Rotterdam voor een onderhoudsbeurt. De Goudvisch mag haar brengen en na ruim een week weer ophalen. Ze heeft best een beetje moeite met de zware bak. Na deze reis gaat de ketel leeg.
Op de buitenboordafsluiter wordt een sleutel gemaakt. De stuurhut krijgt een mooie houten vlonder. Er wordt een vacuüm kraantje op de afsluiter van de manometer gemaakt. De binnenboeiing wordt gebikt, geborsteld en in de Owatrol gezet. In de koelkast worden de leidingen in de Silverpaint gezet. Er komt een kraal op de pijp die gemaakt wordt uit een oude plaat van een smeerolietank. Natuurlijk wordt ook deze vastgeklonken. Er komen hier en daar nieuwe stukken in het potdeksel en er wordt een deksel voor de schoorsteen gemaakt die een plastic emmertje gaat vervangen. De ketel krijgt hier en daar nog wat isolatiemateriaal erbij.

Juli


De oude startmotor van de Mercedes van de Argo wordt losgemaakt en er wordt een nieuwe ingebouwd. Tevens maakt de timmerman een nieuw houten zitgedeelte. Het vlot tussen de roeiboot en de Heibok is op en gaat uit elkaar. Het hout gaat naar de ketel van de Goudvisch. Er worden kolen van de Gaston overgeschept in de bunkers van de Goudvisch.

We gaan naar de tewaterlating van de Dockyard V in de Waalhaven. Wat een spectaculair gezicht om zo'n groot schip in de takels te zien hangen. De Dockyard heeft maanden op de kant gestaan bij Rog Ship Repair B.V. en is daar flink onder handen genomen. Hopelijk kan ze er weer jaren tegenaan.

Aan de roerkap van de Goudvisch worden twee handvaten geklonken. De kopbolder en plaat worden van de kop gebrand. In plaats van de bolder komt er nu een kam op het voorplechtje. Klinknagelgaten worden op maat geboord voor de kam en er komt ook een gat voor de geuzenstok. Aan het eind van de maand varen we met de Goudvisch de schepen van de LVBHB tegemoet die meedoen aan de erfgoedtour. Op de terugweg gaan we even buurten in de Leuvehaven waar een groot deel van de vloot inmiddels is afgemeerd.


Augustus


Op de heibok komt een nieuwe plank over de stoomleiding naast de woning die naar de ketel loopt. De schoorsteen en rookkast van de ketel krijgen een nieuw verfje.

Diverse planken van de vloer in de Argo worden geschuurd en hier en daar is het zelfs nodig om er nieuwe stukken in te zetten. Het voor- en achterdek worden ook geschuurd en voorzien van een nieuwe verflaag zo ook de geblokte buitenrand.

Op de Goudvisch wordt begonnen aan een nieuwe condensor. Hij wordt uit elkaar gehaald en schoon gespoten en de buitenkant wordt aangepast. De Goudvisch had eerst een warmtewisselaar die niet goed functioneerde. Met behulp van een bolder wordt er een plaatje gebogen en in de condensor gelast. De condensor moet nog twee keer uit elkaar voordat hij goed dicht is. Er wordt een afgewerkte stoomleiding tussen de voorwarmer en condensor gemaakt. Er komt ook een persleiding voor het koelwater.

Het casco van de stoomsloep Johanna, die op de bak staat, wordt geschuurd en in de zwarte lak gezet.

September


We krijgen ineens van alle kanten afvalhout, het is zoveel dat er al geopperd wordt dat het weer tijd is voor een proefvaartje met de Goudvisch. Nu de heibok niet meer onder bruggen door hoeft onderweg naar het volgende evenement is het tijd om het strijkportaal weer weg te halen.

Timmerman Rob gaat flink aan de slag met het onderhoud van het hout van de stuurhut van de Hercules. De zonnetent gaat er af. Bij het nalopen van de ketel ontdekt machinist Willem een gaatje in een vlampijp, er wordt een stopper geplaatst en voor de zekerheid worden er twee extra reservestoppers gemaakt. EINDELIJK zijn voor ons paradepaard de keuringspapieren binnen. Er lijkt wel een vloek op te rusten. Nadat de envelop nu weer bij de post kwijt is geraakt moet er een duplicaat gemaakt worden, deze gaat kapitein Kees voor de zekerheid maar persoonlijk afhalen! Bij het schoonmaken van het vooronder ontdekken we dat er na alle verbeteringen nog steeds lekkage blijkt te zijn. Helaas levert dit een ritje naar de vuilstort op. Eén matras is niet meer te redden. Dat wordt weer verder zoeken naar de oorzaak. Hopelijk blijft het droog met de Furieade.

Op de Goudvisch wordt er een voedingspomp bij gemaakt, de oorspronkelijke voedingspomp wordt een koelwaterpomp. Alle benodigde leidingen worden daarna nieuw gemaakt.
Het grote kussen voor de bank in het vooronder is klaar. Dat ziet er gelijk heel anders uit.


Oktober


Komt er eindelijk weer rook uit de pijp van de Hercules, is het van korte duur. Hoe was het ook alweer 'stilstand is achteruitgang'? De volgende lekke pijp meld zich, Joeppie. De kar draait uren om de opgebouwde stoom weer weg te draaien zodat er een stopper gezet kan worden. Hierna testen met lucht, hij lijkt dicht. Fingers crossed. Het is ondanks het oponthoud met de stopper sowieso al aanpoten want er moeten drie vaartuigen 'klaargestoomd' worden voor de Furieade. Dat gaat op werken lijken. Op vrijdagochtend haalt de GV nog de trekschuit de "Goude Leeuwin" uit Vlaardingen op. En 's middags is het dan zover. We vertrekken met de heibok op sleeptouw naar de Furieade. De Goudvisch geeft onderweg een stukje voorspan. De grijnzen op onze gezichten zijn groot. Hier doe je het voor! De Goudvisch heeft 's avonds samen met de Tarka nog een rol bij de vuurshow. Op zaterdag genieten we van het geweldige weer en de Goudvisch maakt menig rondje door de haven met wie er maar mee wil. De vorige eigenaar van de stoomketel, Martin Zwinkels, komt langs en gooit een schepje op. Wat een geweldig weekend, zo fijn om na al die maanden weer te kunnen varen met de Hercules.

Op de dinsdag na de Furieade is het de beurt aan de Argo om de trekschuit terug te brengen naar Vlaardingen. De heiketel gaat niet meer gebruikt worden dit jaar dus wordt ontdaan van appendages en roosterbaren voor de ketelkeur. De cilinderoliepomp van de Goudvisch wordt uitgewisseld met een andere pomp.

We gaan halverwege de maand met een kleine delegatie naar de bruiloft van vrijwilliger Joey met zijn Desiree.

November


November, de maand van de Sinterklaasintochten. We beginnen er weer met twee op één dag, Vlaardingen en Schiedam. Dit keer gaat naast de Polaris ook de Goudvisch mee, vermomd als Pepernoot 3. Voor de Pepernoot 3 werden mooie naamborden gemaakt door de timmerman en in de schoorsteen verscheen een mooie rood/gele band met de tekst PN3.

Een kleine week later vertrekken we met een klein clubje voor de derde intocht nu bij Boskalis in Papendrecht, gemakshalve al op vrijdagmiddag. Op de zaterdag zelf staat er een aardig briesje maar het blijft gelukkig droog en de Sint kan tweemaal een grote groep kinderen blij maken. Zelf worden we minder blij als we 's avonds in het donker in de Voorhaven terugkomen. Het is gaan regenen en tegen de tijd dat alles weer op zijn plek ligt en opgeruimd is zijn we nat en verkleumd. Gelukkig kunnen we ons opwarmen bij de kachel in de woning van de bok en na een warme snack keert iedereen huiswaarts terugkijkend op een mooie laatste vaartocht van dit jaar. In de dagen erop wordt er al begonnen aan de eerste voorbereidingen voor de komende grote 40 jarige ketelkeur. Met de hogedrukspuit worden de binnenkant van de koelkast en de ketelbeplating afgespoten. Met lucht wordt alles doorgeblazen en de ketel leeggedrukt. Alle roosterbaren gaan eruit, as verwijdert en afgevoerd.


December


De oude zonnetent gaat achter op de Hercules voor de winterperiode. Er wordt begonnen met leidingen en afsluiters van de ketel af te halen. De achterpiek, hydrofoor, geiser en de rest van de leidingen gaan leeg voordat er vorst komt. De banken aan dek krijgen een opknapbeurt. Vanaf de stookplaat worden diverse appendages van de ketel verwijderd, niet alles komt even soepel los zodat daar veel tijd in gaat zitten.

Voor de Goudvisch wordt een nieuw smaller bankje gemaakt voor aan dek. Deze past precies voor de koelkast. De schouwcommissie komt langs voor de beoordeling als varend monument.

Er wordt weer een grote verlichte kerstster gemaakt voor boven in de bok.

Blijf ons volgen in